Saturday, November 22, 2008

Fenkoli-pecorinosalaatti (Insalata di finocchi con pecorino)



Fenkoli on ihana ihana vihannes, jossa on jännittävä aniksen maku.
Keitettynä, paistettuna, salaatissa - aina se maistuu hyvältä.
Tämä ohje on kirjasta All'italiana.

2 FENKOLIA

Kastike:
5-6 rkl OLIIVIÖLJYÄ
1 tl (dijonin)SINAPPIA
1/2 tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 rkl SITRUUNAMEHUA tai VALKOVIINIETIKKAA
1 VALKOSIPULINKYNSI
1 dl höylättyjä PECORINOJUUSTOLASTUJA
(nippu sileälehtistä PERSILJAA)

Sekoita kastikkeen ainekset hyvin. Huuhtele fenkolit, puolita ja leikkaa suikaleiksi. Nosta suikaleet kulhoon ja ripottele kastike päälle. Ripottele pinnalle persiljaa ja höylättyä pecorinoa.

Mulla ei ollut persiljaa, mutta ei meinannut mitään (ei ollut kirjassa olevassa kuvassakaan). Kastike oli hyvä!! Tein sen paljon pienempään öljymäärään, koska se tuli yhdelle hengelle, mutta sillä tavalla siitä tuli voimakasta ja varmaan vähintään yhtä herkullista. Jos ei ole pecorinoa niin sen voi korvata täydellisesti parmesaanilla (tai jopa sillä teitin mustaleimalla :).

****

Cherry Tomato Spaghetti




Tämä on englanninkielisestä naistenlehdestä repäisty,
luultavasti New Womanista.

(2:lle)

300g CHERRY TOMATOES, halved
6 cloves GARLIC,finely chopped
75ml extra virgin OLIVE OIL
40g PINE NUTS
400g SPAGHETTI
A few leaves of fresh BASIL

Preheat oven 180°C. Place tomatoes and garlic on a baking tray. Pour over the oil and add a little salt and pepper. Bake for 15 min. Then add pine nuts. Return to the oven for 8 min. Boil the pasta while that's cooking. Drain, put back into the pot and pour the tomatoes, garlic, tomatoes, nuts and olive oil over. Mix well and serve with torn basil.

Riippuu tietty uunista, mutta mun mielestä saisi paistua vielä pidempään - niin, että pinjansiemeniin ja tomaatteihin tulee kunnolla väriä. Helppo, mutta ei kovin ihmeellinen tai täyttävä (onneksi mulla sattui olemaan uunissa myös kalakukko, kiäh kiäh ;)

***

Monday, November 17, 2008

Appelsiinisalaatti



Isn't it beautiful! Täydellinen talviruoka, siinä kaamos katoaa kun tätä komeutta katsastelee.

(4:lle)
3 appelsiinia
3 rkl sitruunamehua
1/2 punasipulia (tai 1 kevätsipuli)
rouhittua mustapippuria
3 rkl neitsytoliiviöljyä

Kuori ja viipaloi appelsiinit, (pilko viipaleet). Puserra päälle sitruunamehu. Sekoita joukkoon silputtu sipuli. Rouhi päälle pippuri ja loraus öljyä. Sekoita ja anna maustua jonkin aikaa ennen syömistä. Ainakin tunti. NAMI.
Tästä reseptistä on miljardi eri variaatiota - ensi kerralla tulee erilainen.

*****

Kaksi kuhaa: Etelänhetelmät-kuha



OK. Tätä teidän on pakko kokeilla. Täysin omasta päästä repäisty ja ihme kyllä maistui hyvältä...

KUHAFILEE
VOITA
SITRUUNAA
PUNASIPULIA (muut sipulit eivät käy!!!)
SITRUUNAPIPPURIA
kuivattua TILLIÄ

Foliota

Aseta kuhafilee foliolle. Ripota hieman sitruunapippuria ja kuivattua tilliä päälle.
Laita päälle muutama nokare voita. Leikkaa (huolella pestyä) sitruunaa ja punasipulia ohuiksi viipaleiksi. Aseta ensin sipuliviipaleet kalan päälle ja niiden päälle sitruuna hiukan lomittain. Rutista hiukan sitruunamehua päälle. Kääräise paketti kiinni.
175°C, kunnes on kypsää. Nam nam nam. Punasipuli karamellisoituu. En edes tykkää sipulista, mutta se oli niin hyvää, että pitää kokeilla tehdä joku lisukekokeilu tuosta sitruuna-punasipuli-uuni -yhdistelmästä.

*****

Kaksi kuhaa: Rosmariinikuha


Tämä on kahdesta kuhasta se aneemisempi, mutta kuitenkin ihan suht OK.

KUHAfilee
rosmariinia (kuivattua)
(omena)viinietikkaa

foliota

Leikkaa sellainen pala foliota, että kalan saa käärittyä sen sisälle.
Aseta kuha foliolle, taita folion reunat hiukan ylöspäin, lorauta päälle omenaviinietikkaa. Ripota päälle rosmariinia. Kääri foliopaketti niin, että höyryt eivät karkaa. 175°C, kunnes kala on kypsää.



Kuvassa näkyvät myös VANHANPIIAN PERUNAT:
lohko peruna, ripota päälle perunamaustetta, pari pisaraa (oliivi)öljyä päälle ja uuniin kalan seuraksi. Ei vaikeaa...

***

Äidin maksapihvit



Jauhettua MAKSAA
PERUNOITA (yhtä paljon kuin maksaa)
SIPULIA
teelusikallinen sokeria
(yrtti)suolaa
(kuminaa)
voita paistamiseen

Raasta peruna raakana karkeaksi. Sekoita maksan joukkoon. Lisää muut ainekset. Paista pannulla voissa läpikypsiksi! Syö kuumina tai kylminä.
Hyvvää ja helppoa!!!

*****

Kinkku-pastasalaatti



1 dl MAKARONEJA
1/2 dl vettä
1/2 tl suolaa
100g KINKKUA
100g JUUSTOA
10cm pala KURKKUA
2-3 TOMAATTIA
1/2 - 1 MAUSTEKURKKUA
1/2 tl basilikaa
ripaus mustapippuria
(+purjoa)

2 dl KERMAVIILIÄ
1 tl väkevää SINAPPIA
1/2 tl yrttisuolaa
1/2 tl sokeria
1/2 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria

Keitä pasta, huuhdo kylmällä vedellä, jotta kypsyminen päättyy. Valuta kuivaksi
Suikaloi kinkku+juusto+kurkku, paloita tomaatti+maustekurkku. Sekoita salaattiaineet. Lisää sekoitettu kastike joukkoon.

Ei ollut ihmeellistä. Mä en vaan tykkää näköjään salaateista, joissa on tuhti kastike...
**
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...