Sunday, September 6, 2009

Tattirisotto

Kokkiohjelmissa yksi kiehtovimmista ohjelmanumeroista on aina ollut risoton valmistus. Nyt halusin itse leikkiä italialaista mammaa. Otin siis soppakauhan kauniiseen kätehen ja päätin vihkiytyä salatieteeseen nimeltä risoton keittely.
Pitää muuten siskonmakkaraa varoittaa, että tämä ei tosiaan ole mitään opiskelijaruokaa. Paitsi jos herkkutatit löytyy metsästä. Ne kuivat hippuset maksoi niin paljon, että kuitin perusteella voisi luulla ostaneensa sienten sijaan jotain aivan muuta.4:lle (muka!)
40 g kuivattuja HERKKUTATTEJA
1 pieni SIPULI
1 pieni PORKKANA
1 SELLERINVARSI
1/2 nippua PERSILJAA
2 rkl OLIIVIÖLJYÄ
4 3/4dl iltalialaistaa RISOTTORIISIÄ (400g)
2 kpl kaltattuja TOMAATTEJA
1 rkl VOITA
1 dl vasta raastettua PARMESAANIA
suolaa, mustapippuria myllystä

Laita sienet pieneen kulhoon. Kaada päälle litra haaleaa vettä. Anna liota puoli tuntia.
Silppua sillä aikaa vihannekset pieneksi silpuksi. Torsorator, sulla on tähän hommaan täydellisesti soveltuva veitsi! Kirja kertoo, että tämän vihannessekoituksen nimi on "battuto". Nosta sienet vedestä ja pilko ne. Eikö olekin aika huikeaa, kuinka littanasta surkimuksesta on puolessa tunnissa paisunut muhkea, kokonainen sieni? Ja liotusliemi on vahvan ruskeaa ja aromikasta... Kaada liotusvesi kahvinsuodattimen läpi. (Sitä pitäisi nyt olla 7 1/2 dl). Nyt alkaa risoton vääntäminen! Kuumenna öljy kattilassa, kuullota battuto ja sienet. Lisää riisi ja kuutioidut tomaatit. Tähän asti oli helppoa. Nyt alkaa työnteko ja hikoilu: lisää liotusvettä kauhallinen kerrallaan. Seuraava kauhallinen vasta kun edellinen on imeytynyt ja koko ajan pitää hämmentää pohjaa myöten. Aluksi se tuntuu kevyeltä, mutta puolen tunnin veivaamisen jälkeen alkaa jo pikkasen ketuttamaan. Ihan lopuksi risottoon lisätään voi ja parmesaani ja maustetaan kipakasti suolalla ja pippurilla. Na-Mi.

Ohje oli taas kirjasta Kokataan yhdessä italialaista - se nyt vaan on tosi tosi hyvä keittokirja, suosittelen sen hommausta!

****

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...