Sunday, August 16, 2009

Munakoisopaistos - Parmigiana di melanzane


Niin moni ihminen on suositellut tätä paistosta, että lopulta sitä oli pakko kokeilla.
Ja olihan se sitten ihan hemmetin hyvää, selkeästi italialaisten alkemisti-mammojen kehittämä kaava, jolla tavallinen munakoiso muuntuu juhla-ateriaksi. Tästä reseptistä löytyy tosi monta eri versiota, mutta perusidea on kaikissa sama. Seurasin lopulta Kokataan yhdessä italialaista-kirjan ohjetta, koska kyseinen kirja ei ole vielä kertaakaan pettänyt.

Mozzarellan tulee olla buffalaa eli vesipuhvelin maidosta tehtyä. Pitää ehkä lopettaa Pirkka-tuotteille naureskelu kun Pirkan parhaat-sarjan mozzarella oli niin mahtavan makuista.

3-4 keskikokoista MUNAKOISOA (n. 1 kg)
3 pss MOZZARELLAA (375 g)
nippu BASILIKAA
2 tlk kaltattuja TOMAATTEJA (800 g)
suolaa, pippuria myllystä (käytin valkopippuria)
2-3 rkl VEHNÄJAUHOJA
10 rkl OLIIVIÖLJYÄ
1 dl vastaraastettua PARMESAANIA (korvasin Mustaleima emmentalilla)

Pese munakoisot ja leikkaa molemmista päistä ohut viipale pois.
Leikkaa pitkittäin n. 1 cm paksuisiksi viipaleiksi. Itketä munakoiso, eli ripota viipaleille suolaa ja odota n. 15 min, jolloin viipaleiden pinnalle muodostuu kyyneleitä, sillä suola imee munakoison sisältä katkeran nesteen.(Edit. kommentteihin oli jätetty huomio, että se neste ei ole katkeran makuista vaan pelkästään ylimääräistä. Testasin asian ja näinhän se oli, eli mua on huijattu kaikki nämä vuodet! Edit 1.12.2010 Asian selvittely jatkuu, törmäsin jokin aika sitten keittokirjaan, jossa sanottiin, että nykyisin kaupan olevat munakoisot eivät sisällä katkeraa nestettä, kyse on siis eri lajikkeesta tai jalostuksesta...) Pyyhi neste pois. Valuta mozzarella ja viipaloi hiukan munakoisoa ohkaisemmiksi viipaleiksi.
Nypi basilikasta lehdet ja silppua ne hienoksi. Pilko tomaatit tölkissä. Lisää tomaattien joukkoon basilika sekä suolaa ja pippuria. Mittaa jauhot lautaselle. Pippuroi munakoisoviipaleet ja kääntele molemmin puolin jauhoissa. Kopauta munakoisoa kevyesti, jotta liika jauho tipahtaa pois.

Kuumenna pannulla 2 rlk öljyä ja käännä sitten lämpö keskitasolle. Paista munakoisot neljässä erässä molemmilta puolin ruskeaksi. Lisää aina öljyä saman verran, kun paistat seuraavan erän.

Kuumenna uuni 180°C (kiertoilmauuni 160°C). Ota iso uunivuoka. Lado paistos kuin lasagne ikään: kerros munakoisoa, kerros tomaattia, kerros mozzarellaa ja uudestaan kunnes kaikki ainekset ovat vuoassa. Ripottele päälle parmesaania ja loppu öljy (2rkl)(öljyn voi muuten jättää pois, koska unohdin sen, eikä meinannut mitään ;) Paista uunin keskitasolla puolisen tuntia tai kunnes pinta on herkullisen kullanruskea.
Anna jäähtyä 10 min ennen syömistä. Paistoksen pariksi suositellaan vaaleaa leipää ja kevyttä punaviiniä.

*****

3 comments:

Anonymous said...

Kuulostaa taivaalliselta, menee taatusti kokeiluun :)

Mutta munakoisossa ei ole katkeraa nestettä, jota tarvisi poistaa. Itkettämällä poistetaan nestettä siksi, että ruoasta ei tule liian vetistä. Itse en yleensä jaksa nähdä vaivaa, eikä ruoka maistu yhtään sen kitkerämmältä kuin itkettämättäkään. Munakoisohan on hyvinkin miedon makuista. Eikä se itkettynyt neste maistu pätkän vertaa katkeralta, sen voi ihan maistamalla todeta :)

Anonymous said...

Juu, ja jos vielä hiukan lisään tohon itkemis asiaan, ni senkin takia noita koisoja itketetään ettei sitten paistaessa vuoda niitä nesteitä ulos, koska sitten etenkin suurempia määriä paistaessa rasva+vesi roiskuu.

Ja on muuten mahtava resepti.

Anonymous said...

Tosiaan kuulostaa hyvältä. Ostin juuri munakoisoja ja aioin kokeilla. Yleensä näitä "italialais" -aineita on kotosalla, mutta...
Eipä ollut mozzarellaa. Kokeilenpa nyt muuten samoilla aineilla ja korvaan mozzarellan raejuustolla. En tiedä mitä tulee, mutta kerron sitten.
hyvää kesää kaikille
t. pirre

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...