Sunday, October 10, 2010

Kasviskeitto à la Sausage CreatureTässä todellakin vapaalla tyylillä tehty keitto, josta tuli kerrassaan mainion makuista.
Kaikki alkoi siitä kun tein luomutilauksen ja sain sellerin yllätyksekseni naatteineen.
No naatitahan piti jotenkin hyödyntää ja päätin keittää niistä liemen. Miten erilainen tuollainen tuore mehevä selleri onkaan kuin ne muoviinkäärityt kuivat känttyrät, joita yleensä marketeissa tapaa! Rakkautta ensi silmäyksellä.Liemen voi tehdä ilman naattejakin, tilalle voi laittaa vaikka mitä tuoreyrttejä.
Minulta löytyi kaapista:
HYVÄÄ EXTRA VERGINE OLIIVIÖLJYÄ
SELLERIÄ NAATTEINEEN
PORKKANOITA
SIPULIA
Ihan vähän VALKOSIPULIA
LAAKERINLEHTI
KOKONAISIA PIPPUREITA
yrttisuolaa

Kuori ja paloita kasvikset krouvisti, kuvasta näkyy minkälaista kokoa laitoin.Kuumenna oliiviöljyä kookkaassa kattilassa ja lisää joukkoon kaikki kasvikset lukuunottamatta naatteja ja mausta. Kuullota 5 min, kunnes ainekset ovat hiukan pehmenneet, mutta eivät vielä ole saaneet väriä. Kaada kattilaan vettä niin paljon että kasvikset peittyvät ja vielä samanverran yli. Laita naatit päälle kanneksi. Anna kiehua pari tuntia. Kuori vaahto pinnalta aina välillä. Tarkista maku ja mausteet, kun makua on tarpeeksi, siivilöi liemi. Ylimääräisen liemen voi pakastaa seuraavaa kertaa varten.

Sitten itse keitto:
HYVÄÄ EXTRA VERGINE OLIIVIÖLJYÄ
SIPULIA
PORKKANOITA
SELLERIÄ (Liemen valmistukseen käytetyt sellerit ja porkkanat maistuivat niin hyvältä, että käytin niitä ja lisäsin vaan vähän tuoretta mukaan).
KASVISLIENTÄ ITSE TEHTYÄ (jihuu!)
KAALIA
(kirsikka)TOMAATTEJA
MINIKOKOISTA PASTAA (kuvassa)
suolaa, pippuria, laakerinlehti, aavistus chiliä

Paloita juurekset, suikaloi kaali karkeaksi. Tomaatit voi halutessaan kaltata - minua ei kuoret haittaa, joten skippasin sen vaiheen.
Kuullota sipulisilppua, lisää joukkoon porkkanan- ja sellerinpalaset (itse laitoin liemen valmistuksessa käytetytkin palat keitoon ja lisäsin ne siksi vasta myöhemmin joukkoon. Ei voinut heittää pois kun maistuivat niin hyvältä, ehkä keittelin lientä liian vähän aikaa, mutta hyvää tuli anyway).
Anna pehmetä hetki, älä ruskista. Lisää liemi joukkoon (niin paljon että kasvikset peittyvät ja vielä siitä ylikin, jotta tulee keittoa eikä muhennosta. Mausta ja maista. Anna hautua jonkin aikaa kannen alla, lisää sitten kaali ja tomaatit (jos käytät normaalikokoisia tomaatteja, ne kannattaa lohkoa). Hauduta kunnes kaali alkaa vähän pehmetä, lisää silloin pasta ja keitä se kypsäksi. That's it!

(Pastana käytin espanjasta tuomaani pientä keittoihin tarkoitettua pastaa.)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...