Monday, October 18, 2010

Miksi ruokaa kannattaa tehdä itse

Anteeksi etukäteen, nyt Makkaraolio paasaa päivän uutisten innoittamana.

En halua ruokkia ahdistusta vaan mielestäni nämä asiat tulee ymmärtää hyväksi syyksi laittaa ruokaa itse. Makkaraolio itse ei ole todellakaan syntynyt soppakauha kädessä. Uusavuton lienee oikea termi. Mutta hiljalleen sitä oppii kun vaan jaksaa edes kokeilla.

Prosessoituihin ruokiin liittyy muutama ongelma, joita kotona itse valmistetulla ruualla ei ole:

1) Ne eivät välttämättä ole sitä, mitä luulisi.
Esimerkiksi einesjauhelihapihvit voivatkin olla itse asiassa kanannahkapihvejä. Kyseinen uutinen on julkaistu jo toukokuussa, mutta edelleen kananahka maistuu kuluttajille entiseen malliin.

2) Niissä voi olla aineita, joita kotikokki ei milloinkaan käyttäisi.
Lisäaineilla voidaan peittää huonot raaka-aineet, vähentää kalliiden raaka-aineiden osuutta kuluttajan huomaamatta ja saada tuote säilymään luonnottoman pitkään.


3) Niiden on tarkoitus tuottaa taloudellisia voittoja.
Tätä ruokaa ei ole äiti tehnyt rakkaudella (vaikka niinkin meille väitetään) vaan se on tuotettu tehtaalla jonka tarkoitus on tehdä rahaa. Näitä ruokia ei ole tehty, jotta kuluttaja voisi hyvin tai että hänelle tulisi parempi mieli. Taloudellisten intressien vuoksi voidaan päätyä käsittämättömiin ratkaisuihin, jotka ovat pahaksi niin lopputuotteita syövälle kuluttajalle kuin myös ympäristölle ja eläimille. (Oheisessa linkissä viittaan erityisesti kohtaan, joka kertoo lehmien epäluonnollisesta ruokavaliosta.)


Mitä hirveämpi prosessoitu ruoka, sitä sössöttävämpi mainos.
Olemmeko niin pihalla että meille voi valehdella ihan mitä tahansa? Voisiko olla niin, että emme tarvitsisi ruuansulatusta edistäviä jugurtteja, jos söisimme kunnollista ruokaa? Onko ihan fine, että elintarvikeyrityksillä on lupa kemiallisesti hämätä ihmisen luonnollista kykyä erottaa hyvä huonosta? Vai onko tuokin hämäys itse asiassa ihan turhaa koska emme edes muista miltä hyvä ruoka maistui, onko meillä niin kiire, ettemme oikeastaan ehdi enää edes maistaa mitä tungemme suuhumme? Emmekö edes välitä mitä syömme?

Einekset sinänsä eivät ole pahasta, mutta se on jos niiden vuoksi hukkaamme taidon laittaa ruokaa itse. Jamie Oliver, joka meillä myös Alastomana kokkina tunnetaan, on aloittanut jo jokin aika sitten taistelunsa prosessoitua ruokaa vastaan, oheiset videot kertovat projektista.
Jos lapsi veikkaa tomaatteja perunoiksi voidaan olla aika pomminvarmoja ettei kotona paljon kokkailla...
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...