Wednesday, September 7, 2011

Vilkaisu ruuan tulevaisuuteen

Sausage Creature is back! Kesä, muutto ja uuden työn aloitus aiheuttivat pikku paussin, mutta kohta kokkailu alkaa taas. Sitä ennen pitkä väliajatus, skipatkaa rauhassa jos on kiirus!

Törmäsin listaan tulevaisuuden ruokatrendeistä.
Se on julkaistu jo 2010:n puolella mutta kun kerran lupaavat ennustaa asiat seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi niin tuskin se vanhentunut vielä on.

Kristallipallo kertoo, että tulossa ovat toinen toistaan kekseliäämmät ruoka-automaatit sekä ruuan kotikasvatuksen lisääntyminen (mullakin on tossa valtaisan kartanoni ikkunalaudassa lääniä vaikka muille jakaa).

Uutuutena mainitaan myös erikoisempien, ennen lähinnä kauhisteltujen, ruoka-aineiden käyttö eli voisi varmaan suomalaisittain puhua ns. Madcook-tyylisen keittiön esiinmarssista, jossa positiivista lienee se, että hukkaan heitettäviä osia on sitten vähemmän, kun elukasta syödään ihan kaikki.
Tulossa olisivat artikkelin mukaan myös ravintolat, joihin asiakkaat tuovat ruuan itse tullessaan. Se tuntuu aluksi aika mahdottomalta yhtälöltä, mutta jos ravintola saa kuitenkin rahaa juotavista niin voisihan se toimiakin. Ainakin tällaisena kotikokkailijana olisi ihan kiva kokeilla tuollaista.

Kasvissyönnin lisääntyminen mainitaan kasvavana trendinä. Jotain on tosiaan tapahtunut, kun vannoutuneelle makkaraoliollekin on syntynyt halu pyrkiä siihen suuntaan, vaikka lähdinkin liikkeelle niin kaukaa toisesta ääripäästä, että repsahduksia on tullut ja tulee jatkossa. Mutta kuten kirjailija Safran Foer on todennut, sen ei tarvitse olla absoluuttinen valinta - joko tai - vaan pienikin muutos oikeaan suuntaan on parempi kuin ei muutosta ollenkaan. Eli yksikin kasvisruokapäivä viikossa koulujen tapaan.

Sitten trendi, jota sopii odottaa: prosessoitujen ruokien pitkien lisäainelistojen eliminointi. Tämä olisi mahtava juttu. Havahduin tähän kerran kun ostin luomuliikkeestä mehua, jonka ainoa aine oli päärynä; että näinkin sen voi tehdä ja tällä tavalla se on hyvää. Lisäaineet eivät alunperin ole huono juttu, mutta kun homma on karannut käsistä ja tähtää puhtaaseen voiton maksimointiin, petkutukseen ja väärentämiseen niin morjens - ei tule ikävä!


Seuraava trendi on hiukan outo: tarkalleen tiettyyn tarkoitukseen tai tietyn ruoka-aineen pariksi luodut tuotteet. Tällä tarkoitetaan artikkelissa mm. juuston pariksi luotua keksiä, jota ei siis sovi muuhun käyttää, eri hunajalaatuja tarkkaan määrättyihin tarkoituksiin jne. Toisaalta ihan OK juttu ja herkuttelua, mutta sit toisaalta tuo haisee hiukan epävarmojen kuluttajien rahastukselta, no en tiedä, tästä pitää äänestää tyhjää, ihan sama mulle.

Ja samaa linjaa pitää vetää tästä seuraavasta: ruokaan liittyvien mobiilisovellusten lisääntyminen. Ihan sama, mun luuri on niin antiikkinen, että se pitää vetää käyntiin.

Sitten vuorossa on ennustus liikkuvista pikaruokakioskeista - artikkeli ennustaa että jäätelöauton rinnalle tulisi kilpailijoita. Täällähän käytiin juuri kova taistelu, että Hesassa söpö kaffeauto sai luvan ajella. Miksi ei - jos vaikka karkkiauto tai texmex-auto pöräyttäisi pihaan sopivalla hetkellä niin voisi kiusaus iskeä. Toisaalta niitä tilulilulii-titti-titti-tii -renkutuksia EI tahdo lisää.Sitten kauniiksi lopuksi ennustetaan nettikaupoista, joista ruuanlaittaja saisi tilata mitä aineita tahansa, varsinkin niitä joita ei lähikaupasta löydä. Sellainen tarvitaan ja heti! Mulle ainakin hyvät metalliset kokkipihdit, valtaisa pippurimylly, mentsuyu-kastiketta, tomatilloja ja...ja...ja... kalliiksi tulee.Koko juttu löytyy täältä Epicuriouksen sivuilta.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...