Thursday, April 21, 2011

Merimiehen pihviKuukauden ruokahaasteen aiheena oli "maltaisia makuja".
Suuntasin kauppaan ja hain pullon olutta. Tarkemmin sanottuna Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistamaa Kievari Schwarz-olutta.
Laitilan limppareita olen fanittanut jo pitkään (eikä vähiten hienojen etikettien vuoksi) ja tämäkin osoittautui herkuksi.


Maistelin olutta ja mietin että mikä ruoka tulisi ekana mieleen.
Vanha kunnon merimiespihvi!

Merimiehen pihvi:

400g luutonta HÄRÄN tai NAUDAN lihaa
suolaa
valkopippuria
laakerinlehti
maustepippureita
750g PERUNOITA
2 isoa SIPULIA
3 PORKKANAA
pala JUURISELLERIÄ
rasvaa ruskistamiseen
Laitilan Kievari Schwarz OLUTTA
vettä

Kuori potut, porkkanat, selleri ja sipuli.
Paloita sipuli renkaiksi, potut ohuiksi viipaleiksi, porkkanat vielä ohuemmiksi "kolikoiksi" ja selleri oikein ohuiksi viipaleiksi.
Paloita liha sentin paksuisiksi pihveiksi lihasyiden vastaisesti.
(Joissakin ohjeissa lihat neuvotaan nuijimaan litteiksi, mutta tässä versiossa ei ja meheviä niistä tuli, joten sen pahoinpitelyn voi unohtaa hyvillä mielin.)

Ruskista lihaviipaleet paistinpannulla kauniin ruskeiksi (jos haluat että liemestä tulee paksumpaa voit pyöritellä pihvit ennen paistamista jauhoissa). Mausta paistetut pihvit suolalla ja valkopippurilla.

Siirrä pihvit kattilaan, aseta ne pohjalle tasaiseksi kerrokseksi.
Paista sipuliviipaleet miedolla lämmöllä ruskeiksi ja siirrä kattilaan pihvien päälle. Ruskista ihan hetki myös porkkanoita ja selleriviipaleita. Siirrä nekin kattilaan.
Laita paistinpannuun vettä ja kiehauta aromit talteen pannun pohjalta.
Kaada liemi kattilaan. Lisää kattilaan myös laakerinlehti sekä maustepippurit.
Lisää perunat päällimäiseksi kerrokseksi.

Kaada päälle olutta. Olutta ei saa tulla enempää kuin vettä, jos nestettä tarvitaan lisää, lisää vettä. Liika olut tekee paistoksesta karvaan eli pitää hillitä vaikka olut maistuisi kuinka hyvältä (sitä jää sitten enempi nautittavaksi ruuan kanssa!).
Nesteen tulisi kaikenkaikkiaan yltää vain n. kerrosten puoliväliin (itse tosin laitoin vähän enemmän eikä se haitannut kun liemestä tuli niin hyvää).
Keitä ruokaa hiljaisella tulella kunnes perunat päällä ovat kypsiä, ainakin 40min. Siihen mennessä pihvitkin ovat kypsiä. Liemen määrää voit vielä hauduttaessa säädellä pitämällä kantta päällä tai pois.

Nautitaan etikkakurkkujen ja oluen kera.
Tässä vielä meritunnelmaa kesää odotellessa.

Ohje löytyi vanhasta keittokirjasta nimeltä Hyvää ruokahalua-taskukokoinen keittokirja, pikkaisen mausteita ja olutvalintaa muuteltu mutta muuten aika uskollisesti seurattu.

3 comments:

Ankerias Vipunen said...

Äänestin tätä, koska suunnilleen mikään ei ole oikein valmistettuja merimiespihvejä parempaa.

Itse olen tehnyt leipurinperunoita usein Laitilan tummaan kukko-olueen. Oikein hyvää tulee siitäkin. Tuli vaan mieleen, kun ovat periaatteessa aika samanlaiset ruoat valmistaa. Leipurinperunoista uupuu vain liha.

SausageCreature said...

Hei, en ole muuten kuullut leipurinperunoista koskaan. Kiitti vinkistä, pitää kokeilla!

Anonymous said...

thanks for sharing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...