Sunday, November 6, 2011

Maa-artisokkakeitto suppilovahverorouheen kera

Kuukauden ruokahaasteena oli lohturuoka. Heti ensimmäisenä tuli mieleen lämmittävä keitto ja kaapista löytyi pussillinen maa-artisokkia.

Maa-artisokan maku on hiukan haastava tottumattomalle, mutta tämä keitto toimii lohturuokana kahdella tasolla, toisaalta pääsee nauttimaan samettista keittoa lämmittäväksi ateriaksi - toisaalta kokkia rauhoittaa keskittynyt askartelu, jota maa-artisokkien mutkikkaiden mukuloiden kuoriminen edellyttää. Maa-artisokkaa on käytetty myös rohdoskasvina, sen pitäisi edistää haiman ja ruuansulatuksen toimintaa, mutta varoitettiin, että se voi joillekin vaikuttaa ilmavaivoja - o-ou ei siis sovi ekoille treffeille alkuruuaksi ;) Itselle tuli tästä keitosta pelkästään hyvä ja virkistynyt olo.

500g MAA-ARTISOKKIA (valtaosa tulee keittoon mutta jätä muutama pieni mukula sivuun, jos haluat paahtaa niistä lastuja koristeluun)
3 PERUNAA
5 cm pala PURJON valkoista osaa
(oliivi)ÖLJYÄ
vettä
(kasvisfondia tai liemijauhetta jos haluat lisää makua)
1 dl kuivaa VALKOVIINIÄ
(1 dl KERMAA, voi jättää pois)
yrttisuolaa
valkopippuria
kuivattuja SUPPILOVAHVEROITA (voi korvata krutongeilla, paistetuilla perunanpaloilla tai maa-artisokkalastuilla)

Kuori ja kuutioi maa-artisokat ja perunat. Maa-artisokka tummuu nopeasti, joten se kannattaa laittaa heti kylmään veteen odottamaan keittämistä. Silppua purjo.
Laita kattilan pohjalle pari ruokalusikallista oliiviöljyä. Kuullota purjo. Lisää maa-artisokka ja perunakuutiot. Anna kypsyä hetki, mutta ei tarvitse ruskistaa. Lisää vettä sen verran, että vihannekset peittyvät ja vähän yli. Lisää myös viini. Voit halutessasi lorauttaa joukkoon myös fondia tai liemijauhetta, mutta se ei ole välttämätöntä. Keitä n. 30 min kannen alla, siten että kansi on hieman raollaan ja osa höyrystä pääsee pois.

Soseuta keitto. Lisää kerma. Mausta yrttisuolla ja valkopippurilla.
Jaa annoslautasille ja lisää pinnalle reilu ruokalusikallinen kuivattua suppilovahveroa rouheena. Tämä rouhe ei ole pelkkä koriste vaan tuo myös makua.

Halutessasi voit paahtaa keiton kypsyessä myös maa-artisokkalastuja keiton koristeeksi. Leikkaa kuorittu maa-artisokka ohuiksi lastuiksi kuorimaveitsellä ja paista kullanruskeiksi lastuiksi.

3 comments:

Korianteri said...

Juuri etsiskelin inspiraation lähteitä maa-artisokkakeittoon, kun mulla on kaapissa lojunut niitä jo pari päivää. Tämä vaikuttaa aika pätevältä ohjeelta! Pitääpä kokeilla! :)

Ps. Onnea ruokahaasteeseen!

SausageCreature said...

Juu, kokeile ihmeessä!
Mun mielestä keitosta tuli ihmeen hyvää vaikken edes ole maa-artisokan suurin ystävä. Ruokahaasteessa tällä hetkellä ääniä vahvasti 0 kpl :D

SausageCreature said...

Jumangegga! Joku oli viime hetkellä käyny (säälistä) äänestämässä mun soppaa :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...