Tuesday, March 20, 2012

Samettinen palsternakka-sellerikeitto


Kaupan valmissoppien jälkeen itse väsätyt sosekeitot yllättävät hyvyydellään aina uudestaan. Tässä taas yksi esimerkki. Tähän versioon tuo oman säväyksensä viini ja juusto. Löysin herkullisen suomalaisen valkohomejuuston: Kolatun Verneri on vuohenmaidosta valmistettua ja laktoosittomana tavallista homejuustoa hellempää vatsalle. Eihän sitä meinannut soppaan raskia käyttää, mutta tarvitaan vain pieni hippunen ja loput voi nautiskella muuten.

SIPULI
chilirouhetta
hyvää OLIIVIÖLJYÄ
1,5 dl VALKOVIINIÄ
PALSTERNAKKA
SELLERIN PALA (n. puolet palsternakan määrästä)
PERUNA
n. 5-6 dl KANA- tai KASVISLIENTÄ
rosmariinia
40 g VALKOHOMEJUUSTOA (Kolatun Verneriä jos löytyy!) (kuutioi pieniksi kuutioiksi)
(lisäksi juustoraastetta pinnalle)

Silppua sipuli, kuori ja kuutioi juurekset.
Kuullota sipulia ja chilirouhetta kattilassa oliiviöljyssä, kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Säädä levyä hiukan pienemmälle, lisää viini ja keittele kunnes puolet viinistä on haihtunut. Lisää juurekset. Lisää lientä niin, että juurekset peittyvät reilusti. Ripauta joukkoon hiukan rosmariinia. Keittele miedolla lämmöllä kannen alla kunnes juurekset ovat pehmenneet. Soseuta sauvasekottimella (varo ettet roiski kuumaa keittoa päällesi). Alkuperäisessä ohjeessa tässä kohtaa lisätään tilkka kermaa, voit tehdä niin, mutta itse jätin sen väliin. Lisää sen sijaan kuutioitu valkohomejuusto ja sekoittele kunnes juusto sulaa tasaisesti joukkoon.
Tarjoa heti kuumista kulhoista, voit halutessasi vahvistaa vielä makua ripottelemalla annoksien pinnalle voimakasmakuista juustoraastetta (esim. yrttimaustettua vuohen goudaa) sekä tilkan oliiviöljyä ja chilirouhetta. Eikun syömään! Alkuperäinen ohje löytyy BBC:n Good Food- sivuilta.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...