Wednesday, April 18, 2012

Borssikeitto


Tein ensimmäistä kertaa borssia ja siitä tuli oikein hyvää. Yleensä sitä tarjotaan piloille suolattuna, joten kannattaa kokeilla tehdä itse. Wikipedia sanoo, että borssista on perinteisesti jätetty suola pois kokonaankin, ei ole vain tieto kulkeutunut näille leveyspiireille asti.


500g raakoja PUNAJUURIA (suikaloi)
1 rkl VOITA
1 rkl oliiviöljyä
1 SIPULI (puolita ja viipaloi ohuelti)
2 PORKKANAA (kuori ja suikaloi tulitikuiksi)
2 VARSISELLERIN vartta (puolita ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi)
1 FENKOLI (puolita ja viipaloi aivan ohuiksi siivuiksi)
1,3 litraa KASVISLIENTÄ
1 laakerinlehti

Mausteita oman maun mukaan,
(esim:
muutama maustepippuri
valkopippuria
luomu keittomaustetta (Sonnentor, sis. porkkanaa, lipstikkaa, varsiselleriä, persiljaa, meramia)
suolaa (erittäin vähän, eikä välttämättä lainkaan)
laakerinlehti)

(Alkuperäisessä ohjeessa myös:
1 tl tuoretta timjamia silputtuna
1 rkl persiljaa silputtuna)

1 sitruunan mehu (ei pakollinen, ja voi korvata tilkalla etikkaa)

Tarjoiluun lisäksi:
smetanaa tai jogurttia

Paloita juurekset valmiiksi, mielestäni borssiin sopii ohuet viipaleet, mutta halutessaan juurekset voi myös raastaa.
(Juuresten paloittelussa menee hetki ja tein niin, että keittelin kasvisliemelle pohjan juuresten paloittelussa syntyvistä hukkapaloista ja basilikanvarsista.
Vaikka tuo keitos ei ehdikään muhia ihan lopulliseksi liemeksi asti, antaa se silti lisämakua ja tulee hukkapalatkin hyödynnettyä).
Ota iso kattila, kuumenna siinä voi+öljy. Kuullota sipuli. Lisää sitten juurekset, selleri ja fenkoli. Kuullota niitäkin pari minuuttia. Lisää sitten kasvisliemi.
Kiehauta, vähennä lämpöä. Lisää mausteet ja anna hautua puoli tuntia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet tarpeeksi. Itse pidän borssista sattumien kera, mutta keiton voi halutessaan myös soseuttaa. Lisää sitruunamehu. Tarkista mausteet.
Tarjoile smetanan tai jogurtin kera.

Tämä resepti on muokattu Syömällä terveemmäksi-kirjan ohjeesta.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...