Saturday, December 20, 2014

Herkulliset kaalikääryleet

Taas kirjaan sellaisen reseptin, jota en olisi IKINÄ uskonut tekeväni itse. Vapaaehtoisesti.

Kaalikääryleet - mikä kammottava ruoka. Haisee, ja näyttää rumalta. Vaan mieli muuttuu. Piti vain syödä yhden kerran tosi hyviä. Jos laiskottaa niin sekin jo auttaa jos tuunaa einekset siirapilla ja kunnon uunilla, mutta itse tehdyt ovat ihan oma kokemuksensa... Tämä  vaatii aikaa ja askartelijoita on kiva olla kaksi. Kääriminen on helpompaa kuin luulisi, mutta kaalin ja täytteen valmistus vie aikansa. Ainakin yhden kerran elämässä näitä pitää tehdä - ja sitten onkin jo koukussa.

15-20 kpl KAALIKÄÄRYLEITÄ

1 iso KAALI (jotta saa tarpeeksi isoja lehtiä käärimiseen, kaalia jää yli muuhun.)
vettä
2 tl suolaa (näin luki ohjeessa, taisin tiputtaa suolan pois ja hyvä tuli)

Täyte:
400g JAUHELIHAA
0,75 dl murskattuja OHRARYYNEJÄ (tai OHRAHIUTALEITA)
4 dl vettä (ohran keittämiseen)
150g SIPULIA
10g VOITA
1 MUNA
1 dl KERMAA
1 tl suolaa
mustapippuria
2 dl kuivattuja murskattuja SUPPILOVAHVEROITA (ei pakollinen, mutta toi tosi hyvää makua!)

Pinanalle:
SIIRAPPIA
HUNAJAA
10g VOITA
(laitoin myös hiukan Ruisnacho-pussin pohjalle jäänyttä korppujauhomurua)

Keitä kaali ISOSSA kattilassa (laita kiehuvaan veteen). Irrota lehtiä sitä mukaa kun ne alkavat irrota. Grillipihdit ja uunikinnas olivat tarpeen tässä. Vuole paksut lehtiruodit ohuemmiksi. Tein niin, että viilsin vain alun veitsellä ja vetäisin loppumatkan käsin pois, näin sujui hyvin.

Keitä ohraaryynejä 15 min (hiutaleille voi riittää lyhyempikin aika, katso säkin kyljestä), valuta siivilässä. Hienonna ja kuullota sipuli paistinpannulla.
Sekoita sitten täytteen aineet keskenään. Ota n. 1,5 rkl täytettä ja kääräise kaalinlehden sisään. Taitoin ensin kaalinlehteä hiukan täytteen päälle, sitten lehden sivut keskelle ja sitten kietaisin loppuosan päälle. Sauma alas ja uunivuokaan tiiviisti yhteen niin eivät edes pääse aukeamaan.

Paista 200°C 15 min, sitten käännä lämpö 150°C:n ja anna olla kunnes kypsiä (n. tunti). Valele kääryleitä välillä pannuun kertyvällä nesteellä, jotteivät ne kuivu. Ota valmiit pois uunista ja anna niiden jäähtyä 15 min. Sitten voit maistaa!
No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...