Wednesday, November 24, 2010

Purjo-perunakeitto Julia Childia mukaillen
Tässä jälleen kerran ruoka jota en olisi koskaan voinut kuvitella laittavani vapaaehtoisesti. Siitä yksinkertaisesta syystä, että lapsena keiton joukossa lilluva pehmennyt vihreä purjonviipale oli kauhea asia. Onneksi makuaistini on noilta ajoilta sopivasti heikentynyt, eikä yksittäistä purjoviipaletta enää nykyisin edes huomaa.

Ei se edelleenkään mikään suosikki ole, mutta uteliaisuudesta menin tilaamaan luomupiiristä purjoja. Sitten osuin katsomaan elokuvan Julie & Julia. Purjohan on ranskalainen herkku, joten ajattelin tsekata löytyisikö netistä jotain Julia Childin reseptiä ja löytyihän sieltä - en nyt tiedä onko tämä suoraan hänen keittokirjastaan vai jokin muunnos, hyvää siitä kuitenkin tuli. Minulta unohtui pois ranskankerma ja "pikkasen" liian vähän oli lientäkin, mutta ei meinannut mitään niin kiire oli päästä syömään ja tästä ruuasta tuli kaiken päälle hyvä olo.

(Edit. 12.2010 Tein tätä nyt toisen kerran ja tällä kertaa siitä tuli tosiaankin keittoa eikä purjon makuista perunamuusia (hiukan erinäköistä kuin tuossa kuvassa :D). Nyt on tullut ainakin testailtua, että tästä sopasta tulee aina hyvää on se paksua tai laihaa. Soppaan saa helposti hyvät suhteet siten, että arvioi silmämääräisesti että paloiteltuja perunoita ja purjoa on yhtä isot keot, laittaa ne kulhoon ja sitten kauhoo sieltä peruna-purjoseosta desimitalla kattilaan, laskien samalla montako desiä tuli ja mittaa sitten vettä saman verran. Tällä kertaa kaapista löytyi myös ranskankermaa ja se antaa kyllä hyvän säväyksen. )

Ohje on 6-8:lle
(cup = n, 1,5 dl)

6 dl silputtuja, puhdistettuja PURJOJA, vain valkoinen osa (4 cups sliced LEEK)
6 dl paloitettuja PERUNOITA ( 4 cups sliced POTATOES, old baking potatoes recommended)
9-11,5 dl VETTÄ (6-7 cups of water)
1,5-2 tl SUOLAA tai maun mukaan (1,5 - 2 teaspoons salt or to taste)
0,75 dl tai enemmän HAPANKERMAA TAI CREME FRAICHEA, voi jättää pois (1/2 cups or more SOUR CREME or CREME FRAICHE, optional!)
1 rkl ruohosipulia tai persiljaa silputtuna (1 tablespoon fresh CHIVES or PARSLEY minced)


Laita purjosipuli, perunat ja vesi kattilaan. Kiehauta. Lisää suola, laita kansi päälle, mutta jätä rako, josta höyryä pääsee pois. Anna hautua 20-30 min, tai kunnes vihannekset ovat pehmenneet. Soseuta keitto, jos haluat. Maista ja mausta. Hapankerman voi sekoittaa keiton joukkoon tai lisätä päälle. Lopuksi ripottele yrtit pinnalle (miulahan ei mitään yrttejä ollu eli purjon vihreä osa sai toimia harhautuksena...)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...