Friday, June 17, 2011
Tomaattirisotto
Jos rehellisiä ollaan niin parhaat tomaatit ovat herkullisimpia ihan sellaisenaan. Äiti kasvatti viime kesänä niin ihania tomaatteja, että niitä olisi voinut käyttää hajuvetenä. Markettien hajuttomiin ja mauttomiin punaisiin palluroihin tottuneelle se oli suorastaan järkytys.
Anyways, kuukauden/kesän ruokahaasteen aiheena on tomaatti.
Koska olen tänä vuonna totaalisesti pärähtänyt risottoon niin sellainen piti väsätä.
Tämä risotto on ehkä hiukan vaatimattoman näköinen mutta sitäkin herkullisempi.
Käytin sekä aurinkokuivattuja että tavallisia tomaatteja. Jos löytyy oikein herkullisia tomaatteja niin risoton voi tehdä niistä pelkästään, muutoin kannattaa käyttää aurinkokuivattuja mukana, koska niistä tulee niin runsasta, herkullista tomaatinmakua.
Ohje on yhdelle hengelle.
2 TOMAATTIA
3 AURINKOKUIVATTUA tomaattia (silputaan pieneksi eli valmis silppukin käy!)
7 dl KASVISLIENTÄ
1 rkl OLIIVIÖLJYÄ
25 g VOITA (pelkkä öljykin käy)
1 mieto SIPULI (kesäinen sipuli olis aivan mahtava tai salotti)
1 VALKOSIPULINKYNSI (murskaa)
200g ARBORIO-RIISIÄ (tai muuta pyöreää risottoriisiä)
valkopippuria
yrttisuolaa
1 dl VALKOVIINIÄ (jollei löydy käy myös valkoviinietikka + vesi)
pari luottia SAHRAMIA (voi jättää pois)
basilikaa (kuivattua)
100g PARMESAANIA (raasta hienoksi) + vähän ekstraa tarjolle
PIPPURISEOSTA karkeana rouheena (koristeluun)
BASILIKAA, tuoretta, koristeluun (mulla ei ollut :( Ilmankin pärjää mutta olis maun ja näön vuoksi taatusti paikallaan)
Laita liemi lämpenemään kattilaan, se pitäisi olla lähes kiehuvaa silloin kun sitä aletaan lisäillä joukkoon.
Kalttaa tomaatit. Koska kokkailin tätä vain itselle jätin laiskana kuoret paikoilleen, mutta siemenet pitää poistaa, paloita hedelmäliha aika krouvisti.
Silppua aurinkokuivatut tomaatit mahdollisimman pieneksi.
Ota toinen kattila, kuumenna voi ja öljy ja kuullota sipulia lempeästi siinä.
Lisää sitten valkosipuli, älä missään tapauksessa ruskista.
Lisää riisi ja sekoittele kunnolla. Mausta valkopippurilla ja yrttisuolalla (suolaa varovasti, koska parmesaanista tulee lisää).
Lisää viini ja sekoittele kunnes se on lähes imeytynyt riisiin. Lisää kauhallinen lientä, sekoita koko ajan ja lisää aina uusi kauhallinen kun edellinen on imeytynyt. 10 minuutin kulutta lisää aurinkokuivatut tomaatit sekä sahrami ja kuivattu basilika. Jatka liemen lisäilyä ja ala tarkkailla riisin kypsyyttä, kun liemi on melkein loppu ja/tai riisi lähes kypsää lisää tomaatit. Niiden tulisi vain lämmetä, ei muussaantua olemattomiin. (Mulle taisi käydä tuo jälkimmäinen, mutta se ei makua haittaa, pelkästään ulkonäköä).
Lisää hetken päästä parmesaani sekä tarvittaessa suolaa ja pippuria.
Anna maustua ja jäähtyä pari minuuttia ennen tarjoamista.
Rouhaise pippuriseosta annoksen pintaan ja ripottele tuore basilika päälle.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment